Antwerpen viert Bruegel

Antwerpen viert Bruegel

Programma 2019

In 2019 wordt Bruegel internationaal gevierd. Antwerpen viert mee met exclusieve viewings, lezingen en een wandeling. De kers op de taart zijn drie expo’s in het najaar in Museum Mayer van den Bergh, het Snijders&Rockoxhuis en het LLS Paleis.

In Antwerpen heeft Bruegel het vak geleerd. Ruim 10 jaar heeft hij er gewerkt. En na zijn dood houdt Bruegel voet aan de grond in Antwerpen dankzij zijn zonen Pieter de Jonge en Jan. Als Bruegel in de vergetelheid raakt is het de Antwerpse verzamelaar Fritz Mayer van den Bergh, die de interesse voor hem terug aanwakkert. Fritz herontdekt Dulle Griet en dankzij zijn geestdrift wordt Bruegel al meer dan 100 jaar bestudeerd en gegeerd.

Antwerpen viert Bruegel in 2019 met tentoonstellingen, exclusieve viewings, lezingen en een wandeling. De schilderijen Dulle Griet en Twaalf Spreuken op borden van Pieter Bruegel de Oude zijn permanent te zien in het Museum Mayer van den Bergh. Slechts vier keer zijn de prenten naar Bruegel, die Fritz Mayer van den Bergh aankocht, en uit de collectie van Museum Plantin-Moretus, te zien in de leeszaal van het Museum Plantin-Moretus tijdens exclusieve viewings. Bruegelexperten kaderen het genie en de impact van Bruegel tijdens de Rubenianumlezingen en een internationale Summer Course. Door de stad is er een Bruegelwandeling in de voetsporen van Bruegel.

“Ook in Antwerpen zetten we Bruegel opnieuw in de kijker. Met uiteenlopende acties zorgen we ervoor dat dit ‘Bruegeljaar’ niet enkel voor kunstliefhebbers, maar voor iedereen toegankelijk is. Want dat is het echte doel van cultuurbeleving”, verduidelijkt schepen Ait Daoud.

Drie expo’s

Vanaf 5 oktober pakt Antwerpen uit met drie tentoonstellingen. In het Museum Mayer van den Bergh tonen de visionaire verzamelaars Fritz Mayer van den Bergh en Florent van Ertborn een aantal geniale vondsten uit hun collectie waaronder Bruegels Dulle Griet. Speciaal voor de tentoonstelling ‘Madonna ontmoet Dulle Griet’ toont het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten, dat gesloten is voor renovatie, voor het eerst in jaren opnieuw de mysterieuze Madonna van Fouquet in Antwerpen. Het Snijders&Rockoxhuis pakt uit met een primeur. Een selectie van de beste tekeningen van Jan Brueghel – zoon van Pieter de Oude – wordt voor deze unieke gelegenheid samengebracht en laat het vakmanschap van de fluwelen Brueghel als tekenaar zien. LLS Paleis, Ruimte voor Actuele kunst toont aan hoe actueel Bruegel is met enkele eigenzinnige interpretaties van Dulle Griet van een aantal hedendaagse internationale kunstenaars.

Save the date: de pers wordt uitgenodigd op 1 oktober 2019 om 10.30 uur voor de gezamenlijke persconferentie van Museum Mayer van den Bergh en het Snijders&Rockoxhuis.   

Ontdek het hele Antwerpse Bruegelaanbod op www.museummayervandenbergh.be 

Contacteer ons
Nadia De Vree Perscoördinator Musea en Erfgoed, Stad Antwerpen
Nadia De Vree Perscoördinator Musea en Erfgoed, Stad Antwerpen
Over Museum Mayer van den Bergh

De wondermooie collectie waarmee u kennis maakt in dit intieme museum, is het levenswerk van één man: Fritz Mayer van den Bergh, een visionair met een feilloos gevoel voor kunst.

Tijdens zijn korte leven (1858-1901) verzamelt hij een gevarieerde en uitzonderlijke collectie kunst, voornamelijk uit de Nederlanden, van de 14de tot de 16de eeuw. Hij reist intensief en verwerft in binnen- en buitenland topstukken die op dat moment aan de aandacht van anderen ontsnappen. De wereldvermaarde Dulle Griet, van Pieter Bruegel de Oude, koopt hij in 1894 op een Keulse veiling, voor omgerekend €12,50. Na zijn vroegtijdige dood bouwt zijn moeder, Henriette van den Bergh, dit sfeervolle museum in hartje binnenstad. Waar wij tot op vandaag van het levenswerk van gepassioneerd kunstverzamelaar Fritz Mayer van den Bergh kunnen genieten.

Museum Mayer van den Bergh in beeld

Met de steun van:

Met de steun van Toerisme Vlaanderen

Museum Mayer van den Bergh
Lange Gasthuisstraat 19
2000 Antwerpen