Verloren Verhalen. Hedendaagse fotografen in dialoog met Fritz Mayer van den Bergh

Verloren Verhalen. Hedendaagse fotografen in dialoog met Fritz Mayer van den Bergh

Van 11 november tot 8 januari in Museum Mayer van den Bergh

In ‘Verloren verhalen’ gaan jonge kunstenaars op zoek naar Fritz Mayer van den Bergh. Zijn prachtige 19de-eeuwse foto’s tonen een glimp van zijn persoonlijkheid. Het is een startpunt voor nieuwe beelden en verhalen over deze vooruitstrevende verzamelaar.

In ‘Verloren verhalen’ gaan fotografen Charlotte Lybeer en Els Vanden Meersch en een vijftiental jonge kunststudenten op zoek naar Fritz Mayer van den Bergh. Over deze kunstliefhebber is niet veel geweten. De verzameling die hij naliet, geeft een idee over zijn passie als collectioneur. Het Museum Mayer van den Bergh bezit ook honderden foto’s uit het familiearchief. Die geven een inkijk in zijn persoonlijke leven. Geïnspireerd en geïntrigeerd door deze oude beelden, tonen de kunstenaars een nieuw beeld van de leefwereld van Fritz Mayer van den Bergh.

U ziet werk van Charlotte Lybeer, Els Vanden Meersch, Lineta Liduma, Aitana Meeus, Eileen Vancraenenbroeck, Oxiea Villamonte,  Elena Aya Bundurakis, Alexey Shlyk, Nanó Wallenius,  Isa Appel, Emma Van Geet,  Zena Van den Block,  Alessio Capone,  Bertrand Cavalier, Marc Bertel, Olivia Karelina en Ellen Sanders.

De pers wordt vriendelijk uitgenodigd op de opening van ‘Verloren verhalen’ op donderdag 10 november om 18.30 uur in het Museum Mayer van den Bergh, Lange Gasthuisstraat 19, 2000 Antwerpen.

De pers heeft de gelegenheid om curator Inge Henneman, kunstenaars Charlotte Lybeer, Els Vanden Meersch of de deelnemende studenten te interviewen. 

Gelieve uw aanwezigheid te bevestigen via nadia.devree@stad.antwerpen.be

‘Verloren verhalen’ is een gezamenlijk initiatief van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen, School of Arts van de AP Hogeschool, Antwerp Research Institute for the Arts en het Museum Mayer van den Bergh.

 

Praktisch

Verloren verhalen. Hedendaagse fotografen in dialoog met Fritz Mayer van den Bergh

Van 11 november 2016 t/m 8 januari 2017

Van 10 tot 17 uur

Toegang: € 8 / € 6 / Gratis

Gesloten op maandag, 25 december 2016 en 1 januari 2017

Contacteer ons
Nadia De Vree perscoördinator Musea en Erfgoed Antwerpen, Stad Antwerpen
Nadia De Vree perscoördinator Musea en Erfgoed Antwerpen, Stad Antwerpen
Over Museum Mayer van den Bergh

De wondermooie collectie waarmee u kennis maakt in dit intieme museum, is het levenswerk van één man: Fritz Mayer van den Bergh, een visionair met een feilloos gevoel voor kunst.

Tijdens zijn korte leven (1858-1901) verzamelt hij een gevarieerde en uitzonderlijke collectie kunst, voornamelijk uit de Nederlanden, van de 14de tot de 16de eeuw. Hij reist intensief en verwerft in binnen- en buitenland topstukken die op dat moment aan de aandacht van anderen ontsnappen. De wereldvermaarde Dulle Griet, van Pieter Bruegel de Oude, koopt hij in 1894 op een Keulse veiling, voor omgerekend €12,50. Na zijn vroegtijdige dood bouwt zijn moeder, Henriette van den Bergh, dit sfeervolle museum in hartje binnenstad. Waar wij tot op vandaag van het levenswerk van gepassioneerd kunstverzamelaar Fritz Mayer van den Bergh kunnen genieten.

Museum Mayer van den Bergh in beeld

Met de steun van:

Met de steun van Toerisme Vlaanderen

Museum Mayer van den Bergh
Lange Gasthuisstraat 19
2000 Antwerpen