Dulle Griet weer thuis

Persontmoeting op dinsdag 22 januari om 12 uur

Dulle Griet van Pieter Bruegel de Oude is terug thuis in het Antwerpse Museum Mayer van den Bergh. Ze is vanaf 22 januari opnieuw één van de blikvangers in het museum. Het schilderij was twee jaar afwezig. Na een grondige restauratie in het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) te Brussel reisde het door naar het Kunsthistorisches Museum te Wenen voor de overzichtstentoonstelling van Bruegel. Op 1 maart verwelkomt writer in residence Jeroen Olyslaegers met een aantal bekende gasten het helletafereel. Nadien brengt de auteur de nacht door bij Dulle Griet.

Dulle Griet van Pieter Bruegel de Oude is terug thuis. Het werk is vanaf 22 januari opnieuw te zien in het huis van zijn ontdekker Fritz Mayer van den Bergh (1858-1901). Daar heeft het als publiekstrekker opnieuw een prominente plaats in de opstelling gekregen. Vroeger stond het schilderij bekend als een duister en grillig landschap met donkerrode lucht en bruine toetsen. Na de restauratie oogt het schilderij veel frisser. De gele vernislagen en latere overschilderingen zijn weg, de originele kleurenpracht is terug. Het kleurenpalet is lichter en gevarieerder en het paneel toont details die lange tijd onzichtbaar waren, zoals de teddybeer, de fijn uitgewerkte helmen en het prachtige landschap op de achtergrond. De penseelstreken van Bruegel en zijn uitzonderlijke schilderstalent zijn opnieuw zichtbaar. Het ruimtelijke gevoel is hersteld en het hele tafereel vertoont veel meer dieptewerking.

“Het is alweer een tijd geleden dat ik dit prachtig werk heb kunnen bewonderen. Ik ben dan ook heel benieuwd om het gerestaureerde, iconische topstuk te zien en ben daarom heel benieuwd om ‘onze’ Bruegel terug in zijn huis te kunnen bekijken”, vertelt schepen voor cultuur Nabilla Ait Daoud.

De pers wordt op dinsdag 22 januari 2019 om 12 uur uitgenodigd in het Museum Mayer van den Bergh om samen met schepen van cultuur Nabilla Ait Daoud de gerestaureerde Dulle Griet van Pieter Bruegel de Oude te bekijken.

Gelieve uw aanwezigheid te bevestigen via [email protected]

Olyslaegers verwelkomt Dulle Griet

Op 1 maart verwelkomt writer in residence Jeroen Olyslaegers met een aantal bekende gasten het helletafereel. Olyslaegers - die sinds zijn kindertijd gefascineerd is door Dulle Griet en de restauratie en de reis naar Wenen op de voet volgde - gaat met zijn gasten in debat over de betekenis en de bijzonder actuele gelaagdheid van Bruegels’ mysterieuze werk. De gesprekken leveren zes boeiende en verrassende insteken op. Bezoekers kunnen één of meerdere debatten volgen, die ’s avonds vóór het schilderij plaatsvinden. Nadien brengt Olyslaegers in alle beslotenheid de nacht door bij Dulle Griet

Dulle Griet is topstuk tijdens najaarsentoonstelling 

In 2019 wordt Bruegel gevierd. En het Museum Mayer van den Bergh heeft naast de terugkeer van Dulle Griet nog een reden tot feesten. Op 5 oktober is het exact 125 jaar geleden dat Fritz Mayer van den Bergh Dulle Griet aankocht op een veiling in Keulen. Het raadselachtige werk hing er hoog aan de muur en er was geen interesse voor. Fritz Mayer van den Bergh was alerter dan de prestigieuze musea en kocht het schilderij voor slechts 448 oude Belgische frank. Tot dat moment dacht men dat dat meesterwerk verloren was. Mayer van den Bergh had een neus voor zulke geniale vondsten en hij was gefascineerd door kunst uit de 15de en 16de eeuw, een periode die uit op dat moment niet in trek was bij kunstliefhebbers en verzamelaars. Ook Florent Van Ertborn (1784-1840), die een honderdtal topstukken van het huidige Museum voor Schone Kunsten te Antwerpen verwierf, had hetzelfde talent en was zijn tijd ver vooruit. In de Parijse kunsthandel kocht hij met open geest de hoogst ongewone Madonna van Fouquet, die na meer dan 500 jaar nog steeds opvallend modern oogt. Vanaf 5 oktober 2019 organiseert het Museum Mayer van den Bergh een tentoonstelling over de verzamelwoede van deze toonaangevende Antwerpse collectioneurs. Naast Dulle Griet en topstukken van Jean Fouquet, Rogier Van der Weyden en Gerard David krijgt de bezoeker ook de verhalen achter de kunstwerken. Of het nu koopjes, investeringen of geniale vondsten waren, het kennersoog van Fritz en Florent is duidelijk zichtbaar in de bloemlezing van hun collectie. Deze tentoonstelling komt tot stand in samenwerking met het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen. 

 

Praktisch

Dulle Griet terug thuis

Vanaf 22 januari 2019

 

Jeroen Olyslaegers verwelkomt Dulle Griet

1 maart 2019 vanaf 17 uur.

Tickets zijn verkrijgbaar vanaf 8 februari 2019.

 

Tentoonstelling Van Fouquet tot Bruegel

Vanaf 5 oktober 2019

In samenwerking met het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen

Nadia De Vree

Perscoördinator Musea en Erfgoed, Stad Antwerpen

Over Museum Mayer van den Bergh

De wondermooie collectie waarmee u kennis maakt in dit intieme museum, is het levenswerk van één man: Fritz Mayer van den Bergh, een visionair met een feilloos gevoel voor kunst.

Tijdens zijn korte leven (1858-1901) verzamelt hij een gevarieerde en uitzonderlijke collectie kunst, voornamelijk uit de Nederlanden, van de 14de tot de 16de eeuw. Hij reist intensief en verwerft in binnen- en buitenland topstukken die op dat moment aan de aandacht van anderen ontsnappen. De wereldvermaarde Dulle Griet, van Pieter Bruegel de Oude, koopt hij in 1894 op een Keulse veiling, voor omgerekend €12,50. Na zijn vroegtijdige dood bouwt zijn moeder, Henriette van den Bergh, dit sfeervolle museum in hartje binnenstad. Waar wij tot op vandaag van het levenswerk van gepassioneerd kunstverzamelaar Fritz Mayer van den Bergh kunnen genieten.

Museum Mayer van den Bergh in beeld

Met de steun van Vlaanderen

Neem contact op met

Lange Gasthuisstraat 19 2000 Antwerpen

+32 3 338 81 88

[email protected]

www.museummayervandenbergh.be