Een avond met Dulle Griet

24 januari vanaf 18 uur in Museum Mayer van den Bergh

Op 24 januari praat writer in residence en Breugelfan Jeroen Olyslaegers opnieuw met vijf bekende gasten over de mysterieuze Dulle Griet van Pieter Bruegel de Oude. Tussen 18 uur en middernacht gaat hij met zijn gasten in gesprek in het Museum Mayer van den Bergh; vlak voor het bekende schilderij in  de setting van de expo ‘Madonna ontmoet Dulle Griet’.

Muzikant Jan Leyers, actrice Pascale Platel, auteur Gaea Schoeters, radiomaker Koen Fillet en Bruegelexperte Leen Huet spreken met Jeroen Olyslaegers over Dulle Griet.

Programma

18 uur: Gaea Schoeters
19 uur: Koen Fillet 
20 uur: Pascale Platel

Pauze

22 uur: Leen Huet
23 uur: Jan Leyers 

Voor de pers

De avond is uitverkocht, maar wie interesse heeft kan zich nog inschrijven voor een sessie via [email protected]

Verwacht

Vanaf 27 maart 2020 vertelt het museum het verhaal van, Henriëtte Van den Bergh, de moeder van verzamelaar Fritz Mayer van den Bergh en de stichteres van het museum. Wanneer Fritz onverwacht sterft, realiseert Henriëtte op amper drie jaar tijd de levensdroom van haar overleden zoon: een eigen museum. Ze richt het in als een 16de-eeuws woonhuis. Schilderijen, retabels, beeldhouwwerken, handschriften, wandtapijten,… zijn er opgesteld in een sfeervol interieur vol delicate kleine kunstschatten. Wie vandaag het museum betreedt, voelt nog steeds de onvoorwaardelijke liefde van een moeder voor haar zoon. In 2020 is het 100 jaar geleden dat Henriëtte is overleden. Het museum eert haar met diverse events en verhalen.

Nadia De Vree

Perscoördinator Musea en Erfgoed, Stad Antwerpen

Over Museum Mayer van den Bergh

De wondermooie collectie waarmee u kennis maakt in dit intieme museum, is het levenswerk van één man: Fritz Mayer van den Bergh, een visionair met een feilloos gevoel voor kunst.

Tijdens zijn korte leven (1858-1901) verzamelt hij een gevarieerde en uitzonderlijke collectie kunst, voornamelijk uit de Nederlanden, van de 14de tot de 16de eeuw. Hij reist intensief en verwerft in binnen- en buitenland topstukken die op dat moment aan de aandacht van anderen ontsnappen. De wereldvermaarde Dulle Griet, van Pieter Bruegel de Oude, koopt hij in 1894 op een Keulse veiling, voor omgerekend €12,50. Na zijn vroegtijdige dood bouwt zijn moeder, Henriette van den Bergh, dit sfeervolle museum in hartje binnenstad. Waar wij tot op vandaag van het levenswerk van gepassioneerd kunstverzamelaar Fritz Mayer van den Bergh kunnen genieten.

Museum Mayer van den Bergh in beeld

Met de steun van Vlaanderen

Neem contact op met

Lange Gasthuisstraat 19 2000 Antwerpen

+32 3 338 81 88

[email protected]

www.museummayervandenbergh.be