Museum Mayer van den Bergh opnieuw herenigd met familieresidentie

Museum Mayer van den Bergh breidt uit. Het aanpalende hoekhuis - ooit het ouderlijk huis van kunstverzamelaar Fritz Mayer van den Bergh - en een nieuwbouw maken in de toekomst deel uit van het museum. Het museum sluit de deuren voor het publiek op 22 april 2025. In de lente van 2026 start AG Vespa met de renovatiewerken en de heropening is voorzien voor 2029. Tijdens de sluiting blijft een belangrijk deel van de collectie – inclusief de vele topstukken – zichtbaar voor het Antwerpse en (inter-)nationale publiek in binnen- en buitenlandse musea.

Het voorontwerp voor de renovatie en uitbreiding van Museum Mayer van den Bergh in Antwerpen is klaar. Het naastgelegen stadspaleis, dat tot 2021 het districtshuis van Antwerpen huisvestte, gaat deel uitmaken van het museum. In de toekomst start het museumbezoek in deze voormalige woonst van de familie Mayer van den Bergh. Voor dit ambitieuze restauratie- en renovatieproject slaan de Raad van Regenten, die eigenaar is van de collectie en het historische museumgebouw, en de stad Antwerpen de handen in elkaar. Aan de Vlaamse overheid vraagt de stad een investeringssubsidie. Happel Cornelisse Verhoeven Architecten BV staat in voor het ontwerp en werkt hiervoor samen met het Britse architectenbureau van Julian Harrap, gespecialiseerd in de restauratie van historisch erfgoed. 

Annick De Ridder, schepen patrimonium – voorzitter AG Vespa: “Onze rijke Antwerpse geschiedenis gaat een nieuwe mooie toekomst tegemoet. Nu het voorontwerp is goedgekeurd is immers een heel belangrijke stap gezet richting een prachtig vernieuwd en uitgebreid Museum Mayer van den Bergh. De werken starten in 2026 en lopen tot in 2028, waarna de klimaatinstallatie kan proefgedraaid worden en de inhuizing van de collectie kan beginnen. Het wordt nu al uitkijken naar 2029 wanneer het levenswerk van Fritz Mayer van den Bergh weer zal schitteren in een al even schitterend museum.”

UNIEK ERFGOEDVERHAAL

Henriëtte Mayer van den Bergh, de moeder van Fritz, liet het privémuseum in 1901-1904 bouwen. Fritz was een bevlogen kunstkenner die op nauwelijks tien jaar tijd een collectie vol topstukken bij elkaar verzamelde. Na zijn plotse overlijden realiseerde moeder Henriëtte met veel daadkracht de onvervulde wens van haar zoon: de bouw van een eigen museum. Stad Antwerpen en een Raad van Regenten beheren sinds 1951 samen gebouw en collectie.

Directeur Museum Mayer van den Bergh, Carl Depauw: "Met deze uitbreiding - waar woning en museum opnieuw worden herenigd - maakt het Museum Mayer van den Bergh een afspraak met de geschiedenis, met een beloftevolle blik op de toekomst".

Het historische museum opnieuw verenigen met het voormalige woonhuis van de familie Mayer van den Bergh is een unieke kans. Het bijzondere erfgoedverhaal van Fritz en Henriëtte komt zo volledig tot zijn recht. Happel Cornelisse Verhoeven Architecten herstelt het leegstaande hoekgebouw tot een sfeervol stadspaleis, en brengt het huidige museum zoveel mogelijk terug naar de situatie van 1904, het jaar dat het zijn deuren opende. De unieke historische sfeer van het museum wordt op die manier gekoesterd en versterkt en tegelijk zorgen hedendaagse inzichten en technieken voor de best mogelijke bewaar- en presentatieomstandigheden van de collectie. Met meer dan 60 topstukken op de Vlaamse topstukkenlijst heeft Museum Mayer van den Bergh immers een uitzonderlijk kwalitatieve kunstcollectie in huis.

MEER RUIMTE, MEER COMFORT

Met de extra nieuwbouw aan de achterzijde van het museum krijgt Museum Mayer van den Bergh de ruimte om meer bezoekers in alle comfort te ontvangen. Een gastvrij onthaal met museumshop, een semipublieke binnentuin, zalen voor tijdelijke expo’s, een educatieve ruimte en een gloednieuw bezoekersparcours zorgen voor een hoogstaande museale beleving, zonder afbreuk te doen aan de intieme huiselijke sfeer die het museum al sinds 1904 ademt.

COLLECTIE BLIJFT ZICHTBAAR

De renovatiewerkzaamheden starten in de lente van 2026. Het museum sluit op 22 april 2025, direct na de paasvakantie en de heropening is voorzien voor 2029. Tijdens de sluiting blijft een belangrijk deel van de collectie – inclusief zijn vele topstukken – zichtbaar voor het Antwerpse en (inter-)nationale publiek.

In de zomer van 2025 opent in het nabijgelegen Maagdenhuis de tijdelijke expo ‘Publiekslievelingen. 43 persoonlijke verhalen uit de collectie Mayer van den Bergh'. Samen met stadsbewoners en bezoekers gaat het Museum Mayer van den Bergh op zoek naar persoonlijke en verrassende verhalen die de kunsthistorische waarde van de collectie overstijgen en onze blik op de verzameling van Fritz verruimen. Tegelijk blijven zo heel wat Vlaamse topstukken – waaronder de ‘Dulle Griet’ van Pieter Bruegel de Oude en de middeleeuwse ‘Christus-Johannesgroep’ van Meester Heinrich von Konstanz – te bezichtigen voor bezoekers uit binnen- en buitenland.

Schepen voor Cultuur Nabilla Ait Daoud: "Museum Mayer van den Bergh heeft met de Dulle Griet van Pieter Bruegel de Oude een meesterwerk van wereldformaat op zaal, maar het museum blijft, met bijna 60 kunstwerken op de Vlaamse Topstukkenlijst, toch een verborgen parel in onze stad. Met de geplande uitbreiding zal de collectie Mayer van den Bergh niet langer verborgen zijn. Het museum zal nog nadrukkelijker kunnen inzetten op intimiteit en authenticiteit waardoor de beleving voor de bezoeker alleen maar intenser zal worden. Een aanzienlijk deel van de collectie blijft tijdens de werken bereikbaar en zichtbaar, onder meer met het project 'Publiekslievelingen', waar Antwerpenaren hun keuze vooropstellen van werken die hen persoonlijk het meest aanspreken."

Daarnaast houdt een uitgekiend bruikleenbeleid meesterwerken uit Fritz’ collectie zichtbaar in andere (nationale en internationale) musea. Zo werkt Museum Mayer van den Bergh samen met het prestigieuze Musée de Cluny. Een deel van de zogenaamde ‘Collectie Micheli’ – de grootste en duurste kunstaankoop van Fritz ooit – is vanaf eind 2027 te zien in Parijs.

Voorzitter Raad van Regenten, Thomas Leysen: "Deze uitbreiding is het legaat van Henriëtte Mayer van den Bergh geheel waardig, want met deze samenwerking tussen stad en Raad van Regenten nestelt dit unieke museum en de schitterende collectie zich te midden van toonaangevende en spraakmakende verzamelaarsmusea wereldwijd". 

VERHALEN GEZOCHT

Ter voorbereiding op de expo ‘Publiekslievelingen’ lanceert Museum Mayer van den Bergh een open oproep. Welk collectiestuk vindt het publiek tijdens de museumsluiting – om persoonlijke redenen – onmisbaar in de stad en mag dus niet in depot verdwijnen? Met welk kunstwerk of object uit de collectie hebben zij een bijzondere band? Antwerpenaren en museumbezoekers worden uitgenodigd om hun persoonlijke verhalen in te sturen via de website van het museum of in de verhalenbox aan het onthaal. ​

Beeldmateriaal:

Headerbeeld: LUCID

Voor meer informatie kan u contact opnemen:

Nadia De Vree

Perscommunicatie Cultuur, Stad Antwerpen

 

 

Over Museum Mayer van den Bergh

De wondermooie collectie waarmee u kennis maakt in dit intieme museum, is het levenswerk van één man: Fritz Mayer van den Bergh, een visionair met een feilloos gevoel voor kunst.

Tijdens zijn korte leven (1858-1901) verzamelt hij een gevarieerde en uitzonderlijke collectie kunst, voornamelijk uit de Nederlanden, van de 14de tot de 16de eeuw. Hij reist intensief en verwerft in binnen- en buitenland topstukken die op dat moment aan de aandacht van anderen ontsnappen. De wereldvermaarde Dulle Griet, van Pieter Bruegel de Oude, koopt hij in 1894 op een Keulse veiling, voor omgerekend €12,50. Na zijn vroegtijdige dood bouwt zijn moeder, Henriette van den Bergh, dit sfeervolle museum in hartje binnenstad. Waar wij tot op vandaag van het levenswerk van gepassioneerd kunstverzamelaar Fritz Mayer van den Bergh kunnen genieten.

Museum Mayer van den Bergh in beeld

Met de steun van Vlaanderen

Neem contact op met

Lange Gasthuisstraat 19 2000 Antwerpen

+32 3 338 81 88

mmb@antwerpen.be

www.museummayervandenbergh.be