Ontmoet Henriëtte

Ontmoet Henriëtte

Vanaf 27 maart in Museum Mayer van den Bergh

Een museum als eerbetoon. Dat verwezenlijkt Henriëtte van den Bergh (1838-1920) op nauwelijks drie jaar tijd. Na de plotse dood van haar zoon Fritz realiseert ze zijn onvervulde wens: een museum om zijn adembenemende collectie tentoon te stellen. Op 27 maart is het 100 jaar geleden dat Henriëtte sterft. Hoog tijd voor een rendez-vous met deze visionaire vrouw.

‘Ontmoet Henriëtte’ speelt zich af in het salon en de studio van Museum Mayer van den Bergh. Niet toevallig de plek waar Henriëtte zelf haar gasten ontving. In de beslotenheid van deze ruimte kan de bezoeker vanaf 27 maart plaatsnemen voor een kennismaking in woord en beeld met Henriëtte en haar bewogen levensverhaal. Het publiek ontdekt er haar passie voor kunst, daadkracht voor ondernemen, empathie voor armen en liefde voor haar te vroeg gestorven zoon.       

 

Festiviteiten in het museum

Rondleidingen voor groepen en individuele bezoekers

Wie het Museum Mayer van den Bergh vandaag bezoekt, stapt een wereld binnen vol schilderijen, retabels, beeldhouwwerk, handschriften en wandtapijten. Stuk voor stuk opgesteld in een sfeervol interieur vol delicate, kleine kunstschatten. Zorgvuldig gepresenteerd door Henriëtte, die het museum op nauwelijks drie jaar realiseert. Tijdens de rondleiding ‘Ontmoet Henriëtte’ ontdekt de bezoeker samen met een gids wat Henriëtte voor de collectie en het museum heeft betekend en hoe bijzonder haar band met haar zoon Fritz is geweest.  

 

Theeceremonies

Henriëtte ontving zelf heel wat gasten in haar museum en serveerde hen thee in het salon. In navolging van Henriëtte kunnen geïnteresseerden aansluiten bij enkele theeceremonies in deze ruimte. Een theesommelier ontvangt de bezoeker voor een 2,5 uur durende Chinese theeceremonie. Er wordt tijd gemaakt om te relaxen en te genieten van de geur en de smaak van thee. Het is een kennismaking met de Chinese cultuur en filosofie in een bijzondere setting.

 

Praktisch

Museum Mayer van den Bergh

Vanaf 27 maart 2020

Ontmoet Henriëtte

Lange Gasthuisstraat 19, 2000 Antwerpen

Info & tickets: www.museummayervandenbergh.be

 

 

 

Contacteer ons
Nadia De Vree Pers cultuur stad Antwerpen, Stad Antwerpen
Harlinde Pellens Communicatie Museum Mayer van den Bergh
Nadia De Vree Pers cultuur stad Antwerpen, Stad Antwerpen
Harlinde Pellens Communicatie Museum Mayer van den Bergh
Over Museum Mayer van den Bergh

De wondermooie collectie waarmee u kennis maakt in dit intieme museum, is het levenswerk van één man: Fritz Mayer van den Bergh, een visionair met een feilloos gevoel voor kunst.

Tijdens zijn korte leven (1858-1901) verzamelt hij een gevarieerde en uitzonderlijke collectie kunst, voornamelijk uit de Nederlanden, van de 14de tot de 16de eeuw. Hij reist intensief en verwerft in binnen- en buitenland topstukken die op dat moment aan de aandacht van anderen ontsnappen. De wereldvermaarde Dulle Griet, van Pieter Bruegel de Oude, koopt hij in 1894 op een Keulse veiling, voor omgerekend €12,50. Na zijn vroegtijdige dood bouwt zijn moeder, Henriette van den Bergh, dit sfeervolle museum in hartje binnenstad. Waar wij tot op vandaag van het levenswerk van gepassioneerd kunstverzamelaar Fritz Mayer van den Bergh kunnen genieten.

Museum Mayer van den Bergh in beeld

Met de steun van:

Met de steun van Toerisme Vlaanderen

Museum Mayer van den Bergh
Lange Gasthuisstraat 19
2000 Antwerpen