Ontmoet Henriëtte

Op 8 maart is het Internationale Vrouwendag en brengt het Museum Mayer van den Bergh hulde aan Henriëtte van den Bergh. Met de presentatie ‘Ontmoet Henriëtte’ en een publicatie bij Hannibal Books treedt Henriëtte naar voren als stichteres van het museum en de bezieler van een bijzonder idee.

Rendez-vous met een visionaire vrouw

Een museum als eerbetoon. Dat verwezenlijkt Henriëtte van den Bergh (1838–1920) op nauwelijks drie jaar tijd. Na de plotse dood van haar zoon Fritz realiseert ze zijn onvervulde wens: een museum om zijn adembenemende kunstverzameling tentoon te stellen. Na de opening van het museum wordt Henriëtte geprezen als een grande dame en een vrouwelijke mecenas. Haar ondernemende, doelgerichte en wilskrachtige persoonlijkheid maakt veel indruk.

‘Ontmoet Henriëtte’ speelt zich af in het salon en de studio van het museum. In de beslotenheid van deze ruimte neemt de bezoeker plaats voor een kennismaking in woord en beeld met Henriëtte en haar bewogen levensverhaal. En dat verloopt bijna net zoals in 1904, toen Henriëtte de collectie aan hooguit één of enkele genodigden tezamen toonde. Bezoekers zijn exclusief te gast bij deze visionaire dame. ‘Ontmoet Henriëtte’ is een auditief-visuele presentatie waarbij het gebruik van de audioguide essentieel is.

Publicatie

In april verschijnt bij Hannibal Books een nieuwe publicatie over Henriëtte en Fritz Mayer van den Bergh. Het boek biedt een inkijk in de geschiedenis van het museum en zijn grondleggers. Auteur Ulrike Müller brengt voor het eerst het verhaal van Henriëtte van den Bergh en haar uitzonderlijke missie. Bijzonder omdat het zich afspeelt in een periode waarin de inmenging van vrouwen in de publieke sfeer helemaal niet vanzelfsprekend was.

De pers wordt vriendelijk uitgenodigd op vrijdag 26 februari of op maandag 1 maart in het Museum Mayer van den Bergh voor een individuele preview van 'Ontmoet Henriëtte' en voor een interview met auteur Ulrike Müller.

Gelieve hiervoor een afspraak te maken via nadia.devree@antwerpen.be.   

De publicatie verschijnt in april bij Hannibal Books. Het manuscript is vanaf eind februari op aanvraag ter beschikking.

Praktische informatie 'Ontmoet Henriëtte'

  • Vanaf 9 maart 2021
  • Alleen te bezoeken op vertoon van het ticket ‘Ontmoet Henriëtte’.
  • De audiotour is beschikbaar in Nederlands, Frans, Duits en Engels.
  • Audioguides kunnen ontleend worden, indien u gebruik maakt van eigen Android-oortjes of een hoofdtelefoon met een mini-jack aansluiting. Draadloze oortjes of hoofdtelefoons kunnen niet gekoppeld worden. De audioguides worden na elk gebruik ontsmet.

Nadia De Vree

Perscoördinator Cultuur, Stad Antwerpen

Over Museum Mayer van den Bergh

De wondermooie collectie waarmee u kennis maakt in dit intieme museum, is het levenswerk van één man: Fritz Mayer van den Bergh, een visionair met een feilloos gevoel voor kunst.

Tijdens zijn korte leven (1858-1901) verzamelt hij een gevarieerde en uitzonderlijke collectie kunst, voornamelijk uit de Nederlanden, van de 14de tot de 16de eeuw. Hij reist intensief en verwerft in binnen- en buitenland topstukken die op dat moment aan de aandacht van anderen ontsnappen. De wereldvermaarde Dulle Griet, van Pieter Bruegel de Oude, koopt hij in 1894 op een Keulse veiling, voor omgerekend €12,50. Na zijn vroegtijdige dood bouwt zijn moeder, Henriette van den Bergh, dit sfeervolle museum in hartje binnenstad. Waar wij tot op vandaag van het levenswerk van gepassioneerd kunstverzamelaar Fritz Mayer van den Bergh kunnen genieten.

Museum Mayer van den Bergh in beeld

Met de steun van Vlaanderen

Neem contact op met

Lange Gasthuisstraat 19 2000 Antwerpen

+32 3 338 81 88

mmb@antwerpen.be

www.museummayervandenbergh.be