Jeroen Olyslaegers in het spoor van de Dulle Griet

Jeroen Olyslaegers in het spoor van de Dulle Griet

Museum Mayer van den Bergh toont vanaf vandaag de unieke documentaire die Jeroen Olyslaegers maakte over Dulle Griet en haar ontdekker Fritz Mayer van den Bergh. De auteur, die writer in residence is van het Museum Mayer van den Bergh, volgde in september het schilderij van Pieter I Bruegel naar Wenen.

Van jongs af aan is Jeroen Olyslaegers gefascineerd door de Dulle Griet van Pieter I Bruegel de Oude. Als writer in residence volgde hij het werk eind september naar het Kunsthistorisches Museum in Wenen, waar het momenteel te zien is op de overzichtstentoonstelling van Bruegel. Over deze reis, zijn fascinatie voor Bruegels Dulle Griet en diens ontdekker Fritz Mayer van den Bergh maakte Olyslaegers de documentaire ‘In het spoor van Dulle Griet’.

De documentaire duurt 8,5 minuut en is van 4 december tot en met 20 januari 2019 elke dag exclusief in de Bruegelzaal van het Museum Mayer van den Bergh te zien. Eind januari 2019 komt Dulle Griet terug naar het museum, waar het topstuk door Olyslaegers verwelkomd zal worden.   

In de luisterwandeling van Olyslaegers ontdekken de bezoekers de eigenzinnige blik van de auteur op andere collectiestukken uit het museum.

Voor de pers: Jeroen Olyslaegers is beschikbaar voor interviews. Gelieve uw aanvragen door te sturen naar nadia.devree@stad.antwerpen.be

Praktisch

  • In het spoor van Dulle Griet – Jeroen Olyslaegers
  • Van 4 december tot en met 20 januari 2019
  • Museum Mayer van den Bergh
  • Toegang 8 / 6 euro / gratis
Contacteer ons
Nadia De Vree Perscoördinator Musea en Erfgoed, Stad Antwerpen
Nadia De Vree Perscoördinator Musea en Erfgoed, Stad Antwerpen
Over Museum Mayer van den Bergh

De wondermooie collectie waarmee u kennis maakt in dit intieme museum, is het levenswerk van één man: Fritz Mayer van den Bergh, een visionair met een feilloos gevoel voor kunst.

Tijdens zijn korte leven (1858-1901) verzamelt hij een gevarieerde en uitzonderlijke collectie kunst, voornamelijk uit de Nederlanden, van de 14de tot de 16de eeuw. Hij reist intensief en verwerft in binnen- en buitenland topstukken die op dat moment aan de aandacht van anderen ontsnappen. De wereldvermaarde Dulle Griet, van Pieter Bruegel de Oude, koopt hij in 1894 op een Keulse veiling, voor omgerekend €12,50. Na zijn vroegtijdige dood bouwt zijn moeder, Henriette van den Bergh, dit sfeervolle museum in hartje binnenstad. Waar wij tot op vandaag van het levenswerk van gepassioneerd kunstverzamelaar Fritz Mayer van den Bergh kunnen genieten.

Museum Mayer van den Bergh in beeld

Met de steun van:

Met de steun van Toerisme Vlaanderen

Museum Mayer van den Bergh
Lange Gasthuisstraat 19
2000 Antwerpen