Dulle Griet uit Antwerps Museum Mayer van den Bergh toont ongeziene kleurenpracht na restauratie en onderzoek door het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK)

Dulle Griet uit Antwerps Museum Mayer van den Bergh toont ongeziene kleurenpracht na restauratie en onderzoek door het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK)

Persvoorstelling in het KIK in Brussel op 18 september om 11 uur

Met zijn herontdekte blauwgroene luchtpartij biedt Dulle Griet van Pieter I Bruegel uit het Antwerpse Museum Mayer van den Bergh na restauratie opnieuw een spectaculaire aanblik. Specialisten van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) te Brussel werkten anderhalf jaar aan het onderzoek en de behandeling van het wereldbefaamde helletafereel. Decennialang zaten Bruegels fijne penseelvoering en opmerkelijke details verborgen onder latere overschilderingen en vergeelde vernislagen. De originele kleurenpracht van het helletafereel is nu opnieuw zichtbaar en het werk oogt opmerkelijk fris. Het multidisciplinaire onderzoek door het KIK leidde bovendien tot enkele opzienbarende ontdekkingen.

Het paneel is klaar voor de festiviteiten rond Bruegel en reist binnenkort door naar het Kunsthistorisches Museum te Wenen, waar het één van de blikvangers wordt van de overzichtstentoonstelling van Bruegel.

De pers wordt vriendelijk uitgenodigd op de persvoorstelling van de restauratie en het onderzoek van Dulle Griet van Pieter I Bruegel, op dinsdag 18 september 2018 vanaf 10.45 uur in het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium, Jubelpark 1, 1000 Brussel (ingang langs de Renaissancelaan).

 

Programma vanaf 11 uur:

-              Verwelkoming door Hilde De Clercq, directeur KIK

-              Toelichting door Rita Van Dooren,

               collectiebeheerder Museum Mayer van den Bergh

-              Toelichting door Caroline Bastiaens, schepen van cultuur Antwerpen

-              Toelichting bij de restauratie door Livia Depuydt, KIK

-              Toelichting bij het onderzoek door Christina Currie

                en Steven Saverwyns, KIK

-              Mogelijkheid tot foto’s en interviews

-              Receptie

 

Gelieve uw aanwezigheid te bevestigen via simon.laevers@kikirpa.be

Contacteer ons
Simon Laevers perscoördinator KIK
Nadia De Vree Perscoördinator Musea en Erfgoed, Stad Antwerpen
Simon Laevers perscoördinator KIK
Nadia De Vree Perscoördinator Musea en Erfgoed, Stad Antwerpen
Over Museum Mayer van den Bergh

De wondermooie collectie waarmee u kennis maakt in dit intieme museum, is het levenswerk van één man: Fritz Mayer van den Bergh, een visionair met een feilloos gevoel voor kunst.

Tijdens zijn korte leven (1858-1901) verzamelt hij een gevarieerde en uitzonderlijke collectie kunst, voornamelijk uit de Nederlanden, van de 14de tot de 16de eeuw. Hij reist intensief en verwerft in binnen- en buitenland topstukken die op dat moment aan de aandacht van anderen ontsnappen. De wereldvermaarde Dulle Griet, van Pieter Bruegel de Oude, koopt hij in 1894 op een Keulse veiling, voor omgerekend €12,50. Na zijn vroegtijdige dood bouwt zijn moeder, Henriette van den Bergh, dit sfeervolle museum in hartje binnenstad. Waar wij tot op vandaag van het levenswerk van gepassioneerd kunstverzamelaar Fritz Mayer van den Bergh kunnen genieten.

Museum Mayer van den Bergh in beeld

Met de steun van:

Met de steun van Toerisme Vlaanderen

Museum Mayer van den Bergh
Lange Gasthuisstraat 19
2000 Antwerpen