Thuis in een museum: publicatie over Henriëtte en Fritz Mayer van den Bergh

Vanaf 22 juni is ‘Thuis in een museum. Het verhaal van Henriëtte en Fritz Mayer van den Bergh’ beschikbaar. Dit geïllustreerde leesboek duikt in de boeiende ontstaansgeschiedenis van het Museum Mayer van den Bergh en haar grondleggers. Aangevuld met citaten en onuitgegeven 19de-eeuws fotomateriaal is het een tijdsdocument van de Antwerpse belle époque en van een internationaal netwerk van verzamelaars, antiquairs, kunsthistorici en museumstichters. ‘Thuis in een museum’ van Ulrike Müller verschijnt bij Hannibal Books en is te koop in de shop van het museum en de boekhandel. ​ ​

‘De door mijn zoon verzamelde kunstobjecten, die hij me heeft nagelaten, zijn me eerder in bewaring dan in eigendom gegeven.’ Henriëtte Mayer van den Bergh

'Thuis in een museum. Het verhaal van Henriëtte en Fritz Mayer van den Bergh' beschrijft het bijzondere ontstaan van het Museum Mayer van den Bergh. Het museum is vandaag internationaal bekend als de thuishaven van ​ de befaamde Dulle Griet van Pieter Bruegel de Oude. Maar het is vooral een monument dat herinnert aan twee personen, Henriëtte Mayer van ​ den Bergh (1838−1920) en Fritz Mayer van den ​ Bergh (1858−1901). De hele collectie werd bijeengebracht door Fritz, een man met een uitgesproken belangstelling voor de middeleeuwen en de renaissance. Na Fritz’ vroegtijdige en onverwachte overlijden was het zijn moeder Henriëtte die het gebouw voor zijn kunstwerken liet optrekken. Zo slaagde ze erin deze uitzonderlijke collectie te bewaren en de herinnering aan haar zoon levend te houden.

Zijn werkkamer onthulde zijn persoonlijkheid: het was een delicaat klein heiligdom, waar de meest gevarieerde kunstwerken en waardevolle boeken de gelukkige bezoeker de tijd deden vergeten.’ August Delbeke over Fritz Mayer van den Bergh

'Thuis in een museum' belicht voor het eerst de cruciale rol van Henriëtte van den Bergh. Het leesboek is gebaseerd op diepgaand archiefonderzoek en brengt van moeder en zoon hun familiale achtergrond, hun internationale netwerk, hun passies en hun modus operandi.

'Thuis in een museum. Het verhaal van Henriëtte en Fritz Mayer van den Bergh' verschijnt bij Hannibal Books en is te koop in de shop van het Museum Mayer van den Bergh voor 39,95 euro. Met de gewaardeerde steun van de Raad van Regenten.

Over de auteur

Ulrike Müller is kunsthistorica en gespecialiseerd ​ in de Belgische verzamel- en museumgeschiedenis. ​ In 2019 behaalde ze een doctoraat met een proefschrift over private kunst- en antiekverzamelaars en hun rol in het publieke culturele leven in Brussel, Antwerpen en Gent tijdens de lange negentiende ​ eeuw (ca. 1780−1914). Vandaag werkt ze als wetenschappelijk medewerker in het Museum Mayer ​ van den Bergh. Daarnaast is ze als postdoctoraal ​ onderzoeker verbonden aan het Centrum voor ​ Stadsgeschiedenis van de Universiteit Antwerpen.

Praktisch:

  • Verkrijgbaar vanaf 22/06/2021
  • Een uitgave van HANNIBAL BOOKS
  • Afwerking: hardcover - aantal pagina’s: 240 - formaat: 24 x 17 cm - verkoopprijs: € 39,95
  • Nederlands ISBN 978 94 6388 761 8
  • Engels ISBN 978 94 6388 771 7 ​

Persaanvraag: ​

  • Bezoek aan het museum & interview aanvragen met Ulrike Müller via Nadia De Vree, Perscoördinator Cultuur Stad Antwerpen, mobiel: +32 (0)475 36 71 96, nadia.devree@antwerpen.be
  • Boek: pdf, recensie exemplaar, beeldmateriaal uit het boek via Natacha Hofman, pers Hannibal Books , T +32(0)58 62 37 52, press@hannibalbooks.be ​ ​ ​

Ontmoet Henriëtte

Tegelijkertijd met de publicatie Thuis in een museum loopt Ontmoet Henriëtte. Rendez-vous met een visionaire vrouw. ‘Ontmoet Henriëtte’ vertelt het verhaal van Henriëtte als stichteres van het museum en de bezieler van een bijzonder idee. De presentatie speelt zich af in het salon en de studio van het museum. In de beslotenheid van deze ruimte neemt de bezoeker plaats voor een kennismaking in woord en beeld met Henriëtte en haar bewogen levensverhaal. En dat verloopt bijna net zoals in 1904, toen Henriëtte de collectie aan hooguit één of enkele genodigden tezamen toonde. Bezoekers zijn exclusief te gast bij deze visionaire dame. ‘Ontmoet Henriëtte’ is een auditief-visuele presentatie waarbij het gebruik van de audioguide essentieel is.

Praktisch:

- ​ Museum Mayer van den Bergh, Lange Gasthuisstraat 19, 2000 Antwerpen, www.museummayervandenbergh.be

- ​ Slechts 2 bezoekers per uur en alleen te bezoeken op vertoon van het ticket ‘Ontmoet Henriëtte’.

- ​ Tickets: € 8 / 6 / 0 via www.museummayervandenbergh.be. Alleen bezoekers met een geldig e-ticket ‘Ontmoet Henriëtte’ krijgen toegang tot de presentatie. Ook bezoekers die recht hebben op gratis toegang reserveren via dit systeem hun ticket.

- Het gebruik van de audiotour is essentieel. Download vooraf op uw smartphone de audiotour. Audioguides kunnen ook ontleend worden, indien u gebruik maakt van eigen Android-oortjes of een hoofdtelefoon met een mini-jack aansluiting. Draadloze oortjes of hoofdtelefoons kunnen niet gekoppeld worden. De audioguides worden na elk gebruik ontsmet. De audiotour is beschikbaar in Nederlands, Frans, Duits en Engels.

Thuis in een museum

PDF - 3.3 Mb

Thuis in een museum

PDF - 1.2 Mb

Cover Thuis in een museum

JPG - 1.7 Mb

 

Nadia De Vree

Perscommunicatie Cultuur, Stad Antwerpen

 

Over Museum Mayer van den Bergh

De wondermooie collectie waarmee u kennis maakt in dit intieme museum, is het levenswerk van één man: Fritz Mayer van den Bergh, een visionair met een feilloos gevoel voor kunst.

Tijdens zijn korte leven (1858-1901) verzamelt hij een gevarieerde en uitzonderlijke collectie kunst, voornamelijk uit de Nederlanden, van de 14de tot de 16de eeuw. Hij reist intensief en verwerft in binnen- en buitenland topstukken die op dat moment aan de aandacht van anderen ontsnappen. De wereldvermaarde Dulle Griet, van Pieter Bruegel de Oude, koopt hij in 1894 op een Keulse veiling, voor omgerekend €12,50. Na zijn vroegtijdige dood bouwt zijn moeder, Henriette van den Bergh, dit sfeervolle museum in hartje binnenstad. Waar wij tot op vandaag van het levenswerk van gepassioneerd kunstverzamelaar Fritz Mayer van den Bergh kunnen genieten.

Museum Mayer van den Bergh in beeld

Met de steun van Vlaanderen

Neem contact op met

Lange Gasthuisstraat 19 2000 Antwerpen

+32 3 338 81 88

mmb@antwerpen.be

www.museummayervandenbergh.be