Vanaf 5 oktober schitteren vader & zoon Brueg(h)el in Antwerpen

Vanaf 5 oktober schitteren vader & zoon Brueg(h)el in Antwerpen

Persvoorstelling in Museum Mayer van den Bergh en Snijders&Rockoxhuis op 1 oktober 2019

Vanaf 5 oktober, exact 125 jaar nadat Antwerps verzamelaar Fritz Mayer van den Bergh het schilderij Dulle Griet herontdekt, sluit Antwerpen aan bij de feestelijkheden rond Bruegel. In twee tentoonstellingen is het uitzonderlijke talent van vader en zoon Brueg(h)el te zien.  

De gerestaureerde Dulle Griet van Pieter Bruegel de Oude is één van de eyecatchers in ‘Madonna ontmoet Dulle Griet. Verzamelaars in topstukken gevat’, een tentoonstelling over de gepassioneerde verzamelaars Florent van Ertborn (1784-1840) en Fritz Mayer van den Bergh (1858-1901). Speciaal voor deze tentoonstelling toont het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen, dat gesloten is voor renovatie, voor het eerst sinds jaren enkele meesterwerken uit hun collectie. De mysterieuze Madonna van Fouquet, na meer dan 500 jaar nog steeds één van de mooiste Franse schilderijen, schittert opnieuw in België. 

Het Snijders&Rockoxhuis pakt uit met een primeur. Meer dan 70 tekeningen uit internationale kabinetten demonstreren voor het eerst het excellente tekentalent van zoon Jan in ‘Jan Brueghel I (1568-1625). Een uitmuntend tekenaar’. Het bijzondere aan de tekeningen van Jan Brueghel is dat het autonome tekeningen zijn en geen voorstudies voor schilderijen. Het zijn pareltjes waar de meester zijn bijzonder talent tentoonspreidt.

De pers wordt vriendelijk uitgenodigd op de persvoorstelling van deze twee tentoonstellingen op dinsdag 1 oktober om 10 uur in het Museum Mayer van den Bergh en het Snijders&Rockoxhuis.

Programma

10 uur: ontvangst met koffie in het Museum Mayer van den Bergh, Lange Gasthuisstraat 19, 2000 Antwerpen

10u30: verwelkoming door Nabilla Ait Daoud, schepen voor cultuur Antwerpen

10u40: rondleiding in ‘Madonna ontmoet Dulle Griet. Verzamelaars in topstukken gevat’ door Carl Depauw, directeur Museum Mayer van den Bergh, en Manfred Sellink, directeur Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen

11u15: wandeling naar Snijders&Rockoxhuis, Keizerstraat 10, 2000 Antwerpen (850 meter)  

11u30: rondleiding in ‘Jan Brueghel I (1568-1625). Een uitmuntend tekenaar’ door Hildegard Van de Velde, conservator Snijders&Rockoxhuis

12u15: Bruegelbuffet in Snijders&Rockoxhuis

Mogelijkheid tot interviews over beide tentoonstellingen

 

Gelieve uw aanwezigheid te bevestigen via nadia.devree@antwerpen.be

 

 

Contacteer ons
Nadia De Vree Perscoördinator Musea en Erfgoed, Stad Antwerpen
Nadia De Vree Perscoördinator Musea en Erfgoed, Stad Antwerpen
Over Museum Mayer van den Bergh

De wondermooie collectie waarmee u kennis maakt in dit intieme museum, is het levenswerk van één man: Fritz Mayer van den Bergh, een visionair met een feilloos gevoel voor kunst.

Tijdens zijn korte leven (1858-1901) verzamelt hij een gevarieerde en uitzonderlijke collectie kunst, voornamelijk uit de Nederlanden, van de 14de tot de 16de eeuw. Hij reist intensief en verwerft in binnen- en buitenland topstukken die op dat moment aan de aandacht van anderen ontsnappen. De wereldvermaarde Dulle Griet, van Pieter Bruegel de Oude, koopt hij in 1894 op een Keulse veiling, voor omgerekend €12,50. Na zijn vroegtijdige dood bouwt zijn moeder, Henriette van den Bergh, dit sfeervolle museum in hartje binnenstad. Waar wij tot op vandaag van het levenswerk van gepassioneerd kunstverzamelaar Fritz Mayer van den Bergh kunnen genieten.

Museum Mayer van den Bergh in beeld

Met de steun van:

Met de steun van Toerisme Vlaanderen

Museum Mayer van den Bergh
Lange Gasthuisstraat 19
2000 Antwerpen