Vanaf 5 oktober schitteren vader & zoon Brueg(h)el in Antwerpen

Vanaf 5 oktober schitteren vader & zoon Brueg(h)el in Antwerpen

Tentoonstellingen in Museum Mayer van den Bergh en Snijders&Rockoxhuis

Vanaf 5 oktober 2019 zet Antwerpen vader Pieter en zoon Jan Brueg(h)el in de spotlight, samen met de verzamelaars en (her)ontdekkers van hun werk. Twee tentoonstellingen in het Museum Mayer van den Bergh en het Snijders&Rockoxhuis tonen het schilderstalent van de bijzonder getalenteerde familie.

In 2019 wordt Bruegel internationaal gevierd. Antwerpen viert mee met  exclusieve viewings, lezingen en een wandeling. De kers op de taart zijn de expo’s in het najaar in Museum Mayer van den Bergh en het Snijders&Rockoxhuis.

Museum Mayer van den Bergh: Madonna ontmoet Dulle Griet. Verzamelaars in topstukken gevat

Verkommerd, onopvallend, bizar of ronduit lelijk, zo zagen de tijdgenoten van Fritz en Florent de Dulle Griet van Bruegel en de Madonna van Fouquet. Gelukkig keken deze twee collectioneurs net iets anders. Dwars tegen de modes van de tijd in gingen ze op zoek naar dat ene meesterwerk.

Trendsetters. Dat waren Florent van Ertborn (1784–1840) en Fritz Mayer van den Bergh (1858–1901). Ze trokken door de grote Europese steden en de kleinste Vlaamse dorpjes opzoek naar kunst. Dikwijls waren het koopjes, soms investeringen en af en toe geniale vondsten. De twee verzamelaars nodigen de bezoekers in de expo uit enkele topstukken uit hun collectie te ontdekken. Hoogtepunt is de recent gerestaureerde Dulle Griet van Pieter Bruegel de Oude. En de Madonna van Fouquet, die na meer dan 500 jaar nog steeds bijzonder fascinerend is. 

Snijders&Rockoxhuis: Jan Brueghel de oude. Een uitmuntend tekenaar!

Jan Brueghel, de zoon van, heeft zijn beroemde vader Pieter nauwelijks gekend. Maar zijn grootmoeder, de aquareliste Mayken Verhulst, scherpte zijn talent aan. Ze kon haar kleinzoon overtuigen van de originaliteit van Pieter en toonde hem de weg naar Antwerpen. Daar ontpopte hij zich als een van de belangrijkste kunstenaars naast Rubens.

Jan had een scherp observatievermogen en een vaste hand wat resulteerde in trefzekere pareltjes. Geen voorstudies, maar autonome getuigen uit Jans omgeving. Zijn stadsgezichten van ondermeer Heidelberg, Rome en Praag zijn ware marketeerstunts, ansichtkaarten avant la lettre. Maar ook in zijn rivier- en dorpsscènes schittert hij en neemt hij de bezoekers mee naar diepe vergezichten. Hij slaagt er ook in om hen een kijk in het dagelijkse leven op het platteland te gunnen. 70 tekeningen uit de belangrijkste kabinetten van ondermeer Berlijn, New York, Amsterdam, Londen en Stockholm vertellen het verhaal.

Wandeling

De wandeling In de voetsporen van Bruegel combineert beide tentoonstellingen en duikt terug in de 16de eeuw op zoek naar sporen van deze wereldkunstenaar. Familieroddels geven leven en werk kleur; opdrachtgevers, verzamelaars en vrienden vertellen meer over het ontstaan van zijn reputatie als boeren- en volksschilder.

Praktisch

Museum Mayer van den Bergh

Van 5 oktober tot 31 december 2020

Madonna ontmoet Dulle Griet. Verzamelaars in topstukken gevat

Lange Gasthuisstraat 19, 2000 Antwerpen

Info & tickets: www.museummayervandenbergh.be

De tentoonstelling is een coproductie met het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen.

 

Snijders&Rockoxhuis

Van 5 oktober 2019 tot en met 26 januari 2020

Jan Brueghel de oude. Een uitmuntend tekenaar!

Keizerstraat 10, 2000 Antwerpen

Info & tickets: www.snijdersrockoxhuis.be

 

Wandeling in de stad: in de voetsporen van Bruegel

Voor groepen – vooraf reserveren is noodzakelijk

Visit Antwerpen – Booking and Ticketing 

Grote Markt 13, 2000 Antwerpen

T +32 3 232 01 03 – tickets@visitantwerpen.be

 

Voor de pers

Save the date: Persvoorstelling op 1 oktober 2019 om 10.30 uur 

Voor meer informatie over het permanent programma, Bruegelweekends en Bruegellezingen:  zie persbericht ‘Antwerpen viert Bruegel’: https://pers.museummayervandenbergh.be/antwerpen-viert-bruegel

Beeldmateriaal via https://pers.museummayervandenbergh.be/media

Contacteer ons
Nadia De Vree perscoördinator Musea en Erfgoed Antwerpen, Stad Antwerpen
Nadia De Vree perscoördinator Musea en Erfgoed Antwerpen, Stad Antwerpen
Over Museum Mayer van den Bergh

De wondermooie collectie waarmee u kennis maakt in dit intieme museum, is het levenswerk van één man: Fritz Mayer van den Bergh, een visionair met een feilloos gevoel voor kunst.

Tijdens zijn korte leven (1858-1901) verzamelt hij een gevarieerde en uitzonderlijke collectie kunst, voornamelijk uit de Nederlanden, van de 14de tot de 16de eeuw. Hij reist intensief en verwerft in binnen- en buitenland topstukken die op dat moment aan de aandacht van anderen ontsnappen. De wereldvermaarde Dulle Griet, van Pieter Bruegel de Oude, koopt hij in 1894 op een Keulse veiling, voor omgerekend €12,50. Na zijn vroegtijdige dood bouwt zijn moeder, Henriette van den Bergh, dit sfeervolle museum in hartje binnenstad. Waar wij tot op vandaag van het levenswerk van gepassioneerd kunstverzamelaar Fritz Mayer van den Bergh kunnen genieten.

Museum Mayer van den Bergh in beeld

Met de steun van:

Met de steun van Toerisme Vlaanderen

Museum Mayer van den Bergh
Lange Gasthuisstraat 19
2000 Antwerpen